De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuwe vaargeul haven Oostende

De Oostendse haven wordt toegankelijker gemaakt. Door de bouw van twee nieuwe strekdammen dieper in zee en het baggeren van een nieuwe vaargeul wordt een bredere en rechtere haventoegang gecreëerd waardoor de haven grotere schepen kan binnenhalen. Hierdoor kan de haven haar capaciteit opdrijven. In het verleden moesten schepen een traject in de vorm van een langwerpige 'S' uitvoeren om de haven van Oostende binnen te varen. Enkel schepen tot 150 à 160m konden deze baan volgen. Grotere schepen hadden te weinig ruimte om het traject af te leggen.

Nieuwe vaargeul haven Oostende

De werkzaamheden zijn momenteel in een ver gevorderd stadium. Binnenkort gaan we over op de nieuwe aanlooproute 143°. Op 8 februari 2010 zal om 10u de lichtenlijn 128° gedoofd worden en de aanlooproute in deze richting niet meer kunnen gebruikt worden. Tegelijkertijd wordt de nieuwe lichtenlijn (143°) in dienst gesteld met de daaraan verbonden nieuwe aanlooproute.
De nieuwe aanlooproute wordt met drie paar laterale boeien gemarkeerd.

Kort na de in dienstname van de nieuwe vaargeul starten de werken voor de aanleg van de westelijke strekdam juist bewesten de nieuwe vaargeul. Dit is verboden vaargebied en vormt een gevaar voor de scheepvaart. Aan de oostkant van de nieuwe vaargeul zijn de werken voor de aanleg van de oostelijke strekdam al geruime tijd opgestart. Deze zone is eveneens verboden vaargebied en vormt een gevaar voor de scheepvaart.

Tijdens de bouw van de dammen worden veel rotsblokken onder water geplaatst. Voor vissers- en pleziervaartuigen is het erg belangrijk de as van de vaargeul aan te houden en de afgebakende werkgebieden te vermijden. Binnen deze werkgebieden die verboden zijn voor alle scheepvaart, is het gevaar groot om vast te lopen op de gedeeltes van de strekdammen in wording, die onder water liggen.

Baggerwerken
Momenteel wordt gebaggerd aan het laatste deel van de nieuwe vaargeul. Deze werken gebeuren met een dieplepelponton. Om de scheepvaart optimaal te kunnen informeren over de positie van het baggertuig werd een plan opgemaakt waarop de te baggeren zone in vakken is onderverdeeld. Via Port Control Oostende op VHF 09 kunnen alle zeevarenden de actuele positie van het vaartuig opvragen. Posities van de baggertijd worden mee opgenomen in het Scheldescheepvaartbericht (VHF 69, op het uur +10’).

Info voor de vaarweggebruiker
De vaarweggebruikers worden van de actuele stand van zaken via de gebruikelijke kanalen ingelicht:
-    Scheldescheepvaartbericht geeft vanaf 25 januari dagelijks de stand van zaken en info betreffende de procedure tot omschakelen vaargeul;
-    Info’s en Dringende Berichten aan Zeevarenden via Oostende Radio;
-    Berichten aan Zeevarenden via afdeling Kust op www.vlaamsehydrografie.be
-    De verkeersleiders van Verkeerscentrale Zeebrugge geven de eerste twee weken na omschakeling te allen tijde radarbegeleiding. Automatisch voor de grotere beroepsvaart, op vraag voor de andere vaarweggebruikers. Oproepen kan via Traffic Center Wandelaar op VHF 65, de radarbegeleiding zelf wordt gegeven op VHF 4

Data
De vermoedelijke einddatum van de werken aan de vaargeul is zomer 2010.
De vermoedelijke einddatum van de dammenbouw is lente 2012.

Meer info?

Nautische vragen?
Kapt. Réjane Gyssens
afd. Scheepvaartbegeleiding, hoofd Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum
Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust
rejane.gyssens@mow.vlaanderen.be

Vragen over de infrastructuur en baggerwerken?
Ir. Jan Goemaere
afd. Maritieme Toegang
Departement Mobiliteit en Openbare Werken
jan.goemaere@mow.vlaanderen.be

Plan van de baggerwerken en berichten aan zeevarenden:
afdeling Kust – team Vlaamse Hydrografie
Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust
 www.vlaamsehydrografie.be

De werken aan de haventoegang kaderen binnen het OW-plan (Openbare werken-plan). Dit plan is driedelig:
1.    Zeewering: beveiliging Oostende-Centrum tegen overstroming.
2.    Haven Oostende toegankelijk maken voor elk type schepen
3.    Havenuitbouw en zeewering op een geïntegreerde wijze aanpakken.

De veranderde haventoegang kadert in punt 2 van het OW-plan.


Download hier de brochure.