De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Nieuws

 • 24.04.19

  Onze kustwachtpartner Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer - DG Scheepvaart is op zoek naar drie beleidsmedewerkers scheepvaart. Solliciteren kan nog tot en met 29 april 2019.
  Verder zoeken ze ook nog een scheepvaartinspecteur dek. Solliciteren voor deze functie kan nog tot 6 mei 2019.

  Meer informatie: beleidsmedewerker scheepvaart - scheepvaartinspecteur dek

 • 23.04.19

  Op zoek naar verkoeling? Een dagje aan zee gepland en benieuwd naar het weer? Surf naar www.kustweerbericht.be of check het kustweerbericht op je smartphone.

  Afdeling Kust, onderdeel van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) dat vier van onze kustwachtpartners verenigt (afdeling Kust, afdeling Scheepvaartbegeleiding, Vloot en Loodswezen) maakt een speciaal weerbericht voor de kust. Dat wordt vier keer per dag aangepast en je kan er voorspellingen tot vijf dagen ver vinden, opgesplitst naar de westkust (De Panne tot Oostende) en de Oostkust (Oostende tot Knokke-Heist). Er zijn ook webcambeelden van verschillende kustgemeenten.

 • 19.04.19

  In 2018 vloog onze kustwachtpartner BMM/Operationele Directie Natuur - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) 225 uur boven zee om vanuit de lucht de Noordzee te observeren. Het vliegtuig heeft verschillende taken: pollutiecontrole (lozing van olie en andere schadelijke stoffen), visserijcontrole, monitoring van zeezoogdieren en last but not least, monitoring van de zwaveluitstoot door schepen op zee. 
   
  De operatoren ontdekten 16 verontreinigingen afkomstig van schepen. Ze voerden ook vluchten uit om te zien of de limieten voor zwaveluitstoot gerespecteerd worden, de zogenaamde 'sniffer vluchten'. Van de 1139 gecontroleerde schepen, werden 73 schepen gevonden met een verdachte, hoge hoeveelheid zwavel in hun uitlaatgassen.

  Het vliegtuig is uitgerust met een sniffer sensor, een 'zwavelsnuiver' zeg maar. Als het vliegtuig door een rookpluim van een schip vliegt, kan de sensor meten hoeveel zwavel die bevat. Als dat te veel is, dan wordt de inspectie aan wal ingelicht. België is een pionier op dit gebied, want nog geen enkel ander land gebruikt dit systeem.

  Verder werden ook campagnes voor monitoring van zeezoogdieren gedaan, in april, juli en oktober 2018 waarbij 501 dieren, en dan voornamelijk bruinvissen, werden waargenomen. 

  Meer weten? www.naturalsciences.be 

 • 19.04.19

  Heb je een zeehond zien liggen op het strand? Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat de zeehond ziek is. Gezonde zeehonden zoeken dagelijks een plaatsje om wat te ‘zonnen’. Het is belangrijk dat ze kunnen rusten, dus ga niet te dichtbij en houd ook honden aan de leiband zodat ze niet gestoord worden. 

  Een zieke zeehond ziet er mager en futloos uit en zal blijven liggen, ook als je dichterbij komt. Ga echter niet te dicht en raak de zeehond niet aan. Als het dier zich bedreigd voelt, kan het bijten en zo ziektes overbrengen. Bel het Sea Life Centre Blankenberge: 0032 (0)477 34 58 90. Als je niet zeker bent of de zeehond hulp nodig heeft of niet, kan je het beste een foto of filmpje maken en naar soszeehond@gmail.com sturen. Sea Life kan dan het filmpje bekijken en oordelen of het dier hulp nodig heeft of niet.  

   

 • 17.04.19

  Een myterieus oranje object gevonden bij het uitwaaien aan zee? Kijk eens goed of er geen label aan hangt dat je een reward belooft bij het terugsturen.
  Het gaat om dataloggers van het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ). Samen met de universiteit Gent willen ze met deze dataloggers meer inzicht krijgen in de migratieroutes van de paling. Wist je dat palingen een ernstig bedreigde diersoort zijn? Visserij, hindernissen als dammen en waterkrachtstations en ook vervuiling brengen de populatie in gevaar. De oranje loggers worden via piercings aan de palingen vastgemaakt. Wanneer de palingen met een logger dan passeren aan één van de geplaatste ontvangers langsheen hun migratieroute, worden heel wat interessante data verzameld. Zo kunnen de wetenschappers kijken wat er kan gedaan worden om de palingen te helpen. De dataloggers zijn geprogrammeerd om na een bepaalde tijd los te komen.Sommige ervan spoelen aan op het strand. Als je een datalogger vindt en terug aan het VLIZ bezorgt, dan krijg je dus niet enkel een beloning, maar help je ook de wetenschap een handje!

  Bekijk de informatiefilm over het onderzoeksprogramma.

 • 10.04.19

  Onze kustwachtpartner afdeling Kust van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) is op zoek naar een directeur voor de Vlaamse Hydrografie.
  Het team Vlaamse Hydrografie is verantwoordelijk voor het volledige kustgebied en brengt onder meer de zee en de Schelde in kaart, zowel digitaal als op papier. Als directeur leid je een operationeel team van een 40-tal werknemers afwisselend vanuit Antwerpen en Oostende.

  Solliciteren kan nog tot en met 16 mei 2019.

  Meer informatie: afdelingkust.be en vlaanderen.be

   

 • 05.04.19

  Onze kustwachtpartner Vloot van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust is op zoek naar een HR-manager en een Contract -en projectmanager. Solliciteren voor deze jobs kan tot en met 12 april. 

  Ook zoekt Vloot nog jobstudenten voor de veerdienst in Oostende. Daarvoor kan je nog solliciteren tot en met 21 april.

  Meer informatie via volgende links: 
  HR manager
  Contract - en projectmanager
  Jobstudenten
   

 • 28.03.19

  Ben je tussen 16 en 20 jaar en wil je graag zelf eens meemaken hoe het leven aan boord van een marineschip is?
  Grijp je kans en schrijf je in voor een stage van 10 dagen aan boord van het opleidingschip A958 Zenobe Gramme van onze kustwachtpartner Defensie.

  Ben je eerder een luchtvaartliefhebber? Dan kan je inschrijven voor vijfdaagse stage waar je kennis maakt met het leven op en rond een vliegtuig. 

  Plaatsen zijn beperkt! Je kan je inschrijven tot eind deze maand: 31 maart 2019.

  Alle informatie en inschrijvingsformulieren op www.mil.be 

 • 25.03.19

  Door het stormweer van de afgelopen weken is een forse zandbank onstaan voor de haveningang van Blankenberge. De zandbank ligt ter hoogte van het westelijk staketsel voor de haveningang.Bij laag water komt zelfs een deel van het zand boven het wateroppervlak uit. Dat kan mogelijk voor een gevaarlijke situatie zorgen voor de scheepvaart die de haven in en uit moet. Bij hoog tij kan men met de nodige voorzichtigheid wel nog binnen of buiten varen.Bij laagwater lopen boten die de haven van Blankenberge binnen willen varen of verlaten gevaar te stranden op deze zandbank. Opgepast dus!

  Onze kustwachtpartner agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) maakt zo snel mogelijk het nodige baggermaterieel vrij om de zandbank te verwijderen. De huidige opdracht in Oostende zal versneld afgewerkt worden. Op die manier kan de aannemer al midden deze week starten met het baggeren van de vaargeul in Blankenberge. Het wegwerken van de volledige zandbank zal al snel 2 tot 3 weken in beslag nemen.

   

 • 21.03.19

  Onze kustwachtpartner FOD Mobiliteit en Vervoer is op zoek naar twee diensthoofden. Eén diensthoofd voor de dienst Registratie en Brevetten Pleziervaart en één diensthoofd auditeur maritieme instellingen. Solliciteren kan nog tot 25 maart 2019.
  Alle informatie op www.selor.be