De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Drugssmokkel op de Noordzee: mooie internationale samenwerking

Begin december 2013 organiseerde het Nederlandse Hit and Cargo-team (HARC) Rotterdam, in overleg met het Openbaar Ministerie, een actie gericht tegen een geval van drugssmokkel per schip over de Noordzee. Daarbij werd de hulp ingeroepen van de Nederlandse Kustwacht en arrestatieteams. In kustwachtverband werden de Koninklijke Marine, een politiehelikopter en een politiearrestatieteam, gespecialiseerd in arrestaties op zee, ingezet.
De informatie bevatte aanwijzingen dat er van op een containerschip cocaïne overboord zou worden gegooid die vervolgens zou worden opgevist door handlangers in kleine bootjes (“drop off”). Het schip voer eerst door de Belgische zeewateren. Door de stormachtige zee kon de drop off niet worden uitgevoerd. Daarna vertrok het schip richting Nederland. De weersomstandigheden lieten ditmaal het misdrijf wel toe en een grote hoeveelheid cocaïne werd overboord gegooid. Een kleine snelvarende motorboot werd tot stoppen gedwongen en de verdachte opvarenden werden aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris in Nederland.

Ook aan Belgische zijde bleven de handhavingsdiensten alert. Het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) volgde alle
scheepvaartbewegingen op en onderhield de noodzakelijke communicatie. Na de drop off bestond het risico dat een aantal pakketten zou afdrijven richting Belgische wateren.
Aangezien de Nederlandse collega’s geen bevoegdheid hebben op het Belgische gedeelte van de Noordzee werden diverse Belgische kustwachtmiddelen ingezet. Het toezichtsvliegtuig van de Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee (BMM), het marineschip Stern, de defensiehelikopter type Alouette III, de Seaking, en het patrouillevaartuig van de federale Scheepvaartpolitie hielden hun bevoegdheidsgebied nauwlettend in het oog.
Dankzij de opmerkzaamheid van het personeel van de verschillende kustwachtpartners en het OSERIT-driftmodel van BMM konden de pakketten cocaïne perfect worden gelokaliseerd en opgevist door de Nederlandse collega’s. De totale hoeveelheid drugs die werd opgevist, omvatte meerdere honderden kilo’s. De drugs werden ondertussen vernietigd.