De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Zeetijger, de nieuwe boeienlegger van Vloot


Investeringsplan Vlaamse VLOOT opnieuw een stap vooruit
Op 10 februari werd de bouw van een nieuwe multifunctionele boeienlegger gegund aan de
DAMEN-groep (Nederland). Dit multifunctioneel vaartuig is een deel van het investeringsplan dat Kris Peeters, Vlaams minister bevoegd voor de havens, voor VLOOT goedkeurde. Als rederij binnen het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat instaat voor het veilig en vlot scheepvaartverkeer in Vlaamse wateren, staat VLOOT naast haar rederijfunctie ook in voor het beheer en onderhoud van 264 boeien en 52 vaste vaarwegmarkeringen.

Zeetijger

Het nieuwe schip, met een lengte van 30 en breedte van 9,1 meter, zal tegen begin 2011 kunnen ingezet worden vanuit de haven van Oostende.

Daarenboven zal het schip ook uitgerust worden voor andere, zeer belangrijke taken op de Noordzee. Enerzijds zal het geschikt zijn om op te treden bij olieverontreinigingen op zee en in de havens. Hiermee verruimt Vlaanderen haar capaciteit van twee naar drie eenheden die bij belangrijke ongelukken kunnen ingezet worden. Vandaag worden op dergelijke momenten reeds het hydrografisch schip Ter Streep en de sleepboot Zeehond ingezet, in samenwerking met de collega’s van de federale dienst Leefmilieu.

Een stalen werkboot, speciaal uitgerust om ook tijdens olieruimwerkzaamheden in duo met het moederschip ingezet te worden, zorgt voor de nodige autonomie en flexibiliteit qua inzet.

Anderzijds wordt ook de binnen VLOOT aanwezige blus– en sleepcapaciteit verdubbeld. Naast de Zeehond zal de Zeetijger - want zo zal het vaartuig heten - paraat zijn bij calamiteiten of ongevallen op zee, alsook ondersteuning kunnen bieden in de havens van Oostende en Zeebrugge.

Dankzij de investering van afgerond 7 miljoen Euro in deze nieuwe multifunctionele boeienlegger geeft de Vlaamse Overheid zodoende niet alleen invulling aan de verdere uitbouw van een vlot en veilig scheepvaartverkeer naar de Vlaamse havens toe, maar combineert zij dit met een nog ruimere invulling van de door het European Maritime Safety Agency gestelde doelstellingen rond de uitbouw van een grotere olieruimcapaciteit langs de kusten van de Lidstaten.

contact:
Rita Bertens
Vloot DAB
Sir Winston Churchillkaai 2
8400 Oostende
tel 059 566 311 ? fax 059 566 315
e-mail: vloot@vlaanderen.be
www.welkombijvloot.be