De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Luchtobservaties Noordzee 2018

In 2018 vloog onze kustwachtpartner BMM/Operationele Directie Natuur - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) 225 uur boven zee om vanuit de lucht de Noordzee te observeren. Het vliegtuig heeft verschillende taken: pollutiecontrole (lozing van olie en andere schadelijke stoffen), visserijcontrole, monitoring van zeezoogdieren en last but not least, monitoring van de zwaveluitstoot door schepen op zee. 
 
De operatoren ontdekten 16 verontreinigingen afkomstig van schepen. Ze voerden ook vluchten uit om te zien of de limieten voor zwaveluitstoot gerespecteerd worden, de zogenaamde 'sniffer vluchten'. Van de 1139 gecontroleerde schepen, werden 73 schepen gevonden met een verdachte, hoge hoeveelheid zwavel in hun uitlaatgassen.

Het vliegtuig is uitgerust met een sniffer sensor, een 'zwavelsnuiver' zeg maar. Als het vliegtuig door een rookpluim van een schip vliegt, kan de sensor meten hoeveel zwavel die bevat. Als dat te veel is, dan wordt de inspectie aan wal ingelicht. België is een pionier op dit gebied, want nog geen enkel ander land gebruikt dit systeem.

Verder werden ook campagnes voor monitoring van zeezoogdieren gedaan, in april, juli en oktober 2018 waarbij 501 dieren, en dan voornamelijk bruinvissen, werden waargenomen. 

Meer weten? www.naturalsciences.be