De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Evolutie van de Kustwacht: AI en Onbemande Systemen in SAR Operaties

Wim De Schutter (DG Leefmilieu-Dienst Marien Milieu), Herbert Van Santen (Scheepvaartpolitie), Eefje Deweer (Secretariaat Kustwacht) en Lara Verriest (DG Scheepvaart) woonden de ECGFF (European Coast Guard Functions Forum) Frontex-workshop in Cagliari bij, getiteld "Evolutie van de Kustwacht: AI en Onbemande Systemen verbeteren SAR Operaties."

De geavanceerde technologieën beloven aanzienlijke voordelen voor SAR-operaties, zoals toegang tot moeilijk bereikbare gebieden, snellere reactietijden, minimaal risico voor mensenlevens en kostenbesparende alternatieven in vergelijking met traditionele SAR-methoden.

Tijdens de workshop werd de meerwaarde en het complementaire karakter van onbemande luchtvaartuigen (UAV's), onbemande oppervlaktevaartuigen (USV's) en andere middelen in SAR-operaties benadrukt. Datafusie en geospatiale mapping blijken cruciale componenten voor effectieve SAR-missies. De toekomst van SAR-operaties ziet er veelbelovend uit met de integratie van AI-algoritmen en AI-gestuurde systemen, die optimale zoekpatronen en resource-allocatie mogelijk maken. Er is nood aan verbetering van de fysieke infrastructuur, technologie-integratie en personeelsopleiding.

Het toenemende gebruik van UAV's en USV's verhoogt het risico op hacking, data-interceptie en aanvallen waarbij totale systemen uitvallen. Om deze cybersecurity-risico's te beperken, zijn maatregelen zoals toegangscontrole, firewalls, inbraakdetectiesystemen en regelmatige software-updates essentieel. Daarnaast werden aanpassingen aan speciale controlekamers, hangar- en onderhoudsruimten en veilige datacentra aanbevolen. Het trainen van RCC-personeel(Redding en coördinatie centrum) in het bedienen en besturen van UAV's en het juist interpreteren van data van onbemande systemen is ook cruciaal.

Effectief datamanagement is van vitaal belang voor succesvolle SAR-operaties. Dit omvat data-aggregatie van SAR-systemen, data-analysetools en databeveiligingsprotocollen. Het waarborgen van veilige communicatiesystemen door middel van versleutelde kanalen, redundante communicatienetwerken en veilige datanetwerken zijn noodzakelijk. Juridische en regelgevende overwegingen, zoals privacywetten, luchtvaart- en maritieme wetgeving en cybersecurity-regelgeving, moeten worden aangepakt om naleving en veiligheid te waarborgen.

Strategische plannen zullen in de toekomst aangepast moeten worden aan de nieuwe realiteit. Zodat we binnen de kustwachtorganisaties de uitvoering van de missies kunnen blijven verbeteren, ons kunnen verdedigen tegen onwettig gebruik van AI, onbemande systemen kunnen reguleren, kunnen investeren in technologie en training, en partnerschappen kunnen bevorderen.

We besluiten dat onbemande systemen en AI hulpmiddelen (tools) zijn die, tot op vandaag, nog steeds, mensen nodig hebben om beslissingen te nemen en controle uit te oefenen. We blijven nog even aan het roer staan.