De kustwacht waakt over de zee

Kustwacht

Federale politie - Scheepvaartpolitie

1e HCP Dirk Van Nespen – Directeur Scheepvaartpolitie

‘De Scheepvaartpolitie heeft binnen de Kustwachtstructuur een veelzijdige en cruciale rol. Onze dienst heeft een belangrijke opdracht met het waarborgen van de politiezorg in onze zeehavens, op zee en op de binnenwateren. We streven ernaar een geïntegreerd en eenduidig politiebeleid te voeren, wat onmisbaar is in het dynamische en soms uitdagende maritieme milieu. Onze gespecialiseerde aanpak, opleiding en materieel stellen ons in staat om de politiezorg in en rond het water efficiënt te verzekeren.

We bestrijden diverse fenomenen waaronder illegale migratie en mensensmokkel, waarbij grenscontrole één van onze kerntaken is. Samen met andere Kustwachtpartners voeren we ook strijd tegen drugs, milieuinbreuken en verboden visserijpraktijken. Met ons interventievaartuig onderscheppen we schepen die een verboden zone invaren, bijvoorbeeld rond de windmolenparken. Ons Takenpakket op zee kent vele facetten en uitdagingen.

Aan landzijde investeren we in de bestrijding van diefstallen in pleziervaartuigen en havengebieden, en dragen we bij aan de veiligheid in onze zeehavens en de bevaarbare waterlopen.

Ik ben ervan overtuigd dat de toewijding en professionaliteit van onze medewerkers, gecombineerd met een nauwe samenwerking met onze kustwachtpartners, ons in staat stellen om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan en de veiligheid op en rond onze wateren te waarborgen.’

Dirk Van Nespen wordt geïnterviewd door Stefan Kerger (Focus/WTV)

De Scheepvaartpolitie, ontstaan uit de vroegere zeevaartpolitie en uitgebreid door de politiehervorming in 2001, maakt deel uit van de geïntegreerde politie.  Haar werkterrein omvat de zeehavens, plezierhavens, binnenvaartwegen en alle wateren onder Belgische jurisdictie. Dit vergt een speciale aanpak, opleiding en materieel.

De kerntaken van de Scheepvaartpolitie zijn onder te verdelen in haven- en watergebonden politiezorg, grenscontrole en gespecialiseerde ondersteuning. Naast de basispolitiezorg zoals wijkwerking, interventie, politionele slachtofferbejegening en verkeershandhaving, richt de Scheepvaartpolitie zich op het bestrijden van illegale immigratie, mensensmokkel en mensenhandel. Ze werkt hierbij samen met andere diensten en maakt gebruik van technische middelen zoals CO2-meters en cargoscanners. Het Technisch Steunteam (TST) biedt hierbij technische expertise met gespecialiseerde middelen.

De strijd tegen de invoer van drugs is een andere cruciale taak, waarbij de Scheepvaartpolitie optreedt tegen drugssmokkel en -handel, en uitvoerige controles uitvoert op de keten. De invoer van drugs heeft een ontwrichtend effect op de legale transporten van goederen. Door de frequente controles die nodig zijn om drugsinvoer te bestrijden, kunnen vertragingen en verstoringen optreden in de reguliere goederentransporten. Dit belemmert de efficiënte werking van havens en logistieke ketens, waardoor legitieme handelspartners worden getroffen. De Scheepvaartpolitie werkt daarom nauw samen met andere handhavingsinstanties en partners om de drugsinvoer effectief aan te pakken en tegelijkertijd de impact op legale goederenstromen te minimaliseren.  Bij milieuverontreiniging voert de Scheepvaartpolitie gespecialiseerde onderzoeken uit en werkt samen met partners om illegale lozingen en afvaltransporten aan te pakken. Jaarlijks worden actieweken georganiseerd om maritieme vervuiling te bestrijden.

Diefstalbestrijding omvat de aanpak van diefstal van pleziervaartuigen, toebehoren en voertuigen. De Scheepvaartpolitie werkt samen met nationale en internationale partners om gestolen goederen op te sporen en organiseert preventiecampagnes. Bij verhoogde terroristische dreiging verhoogt de Scheepvaartpolitie de veiligheid in havens in samenwerking met havenbedrijven.

De Scheepvaartpolitie bestaat uit vier entiteiten (Antwerpen, Gent, Kust en Sud), een Technisch Steunteam (TST) en een Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Ze beschikt over een vloot van patrouilleschepen en -boten, RHIB's en specifieke beschermingsmiddelen en apparatuur, zoals röntgenscanners, CO2- en explosievendetectoren, onderwatersonars en een onderwaterrobot. Dankzij deze middelen en samenwerkingen kan de Scheepvaartpolitie effectief bijdragen aan de veiligheid en orde op en rond de Belgische wateren.

Hier zie je de scheepvaartpolitie in actie: https://youtu.be/ECUcnhjRM7U